Рослина однорічна, скоростигла, висотою 40 см, листки світло-зелені, дуже розсічені на короткі лінійні частинки. Квітки поодинокі, великі, з голубими чашолистиками та зеленуватими листочками-нектарниками оцвітини. Цвіте з травня до вересня. Плід — велика коробочка з декоративними виростами. Насіння достигає у липні — вересні, дрібне, чорне, схоже на насіння цибулі, від чого рослина дістала свою назву. Рослина теплолюбна, посухостійка, світлолюбна, не вимоглива до умов вирощування. Насіння проростає при температурі 7—10 °С через 5—7 днів. Оптимальною для розвитку є температура 18—30 °С. Рослина швидко розвивається, має декоративний вигляд.

Чорнушка містить ефірну та жирну олії, глюкозиди, сапоніни, алкалоїд нігелін, гіркі та біологічно активні речовини, мінеральні солі, вітаміни. Використовують чорнушку як сечогінний, жовчогінний та молокогінний засіб. Вона забезпечує розширення судин відповідних органів та сприяє поліпшенню їх функціональної діяльності. Чорнушку використовують і як м’якопослаблюючий та глистогінний засіб. Рослина отруйна, тому використовувати її треба лише у невеликих кількостях. Чорнушка не подразнює слизову шлунку, має гіркий пекучий смак, мускатно-перцевий запах. У кулінарії використовують молоду зелень як приправу до салатів, супів та овочевих, м’ясних, рибних других страв. Насіння застосовують як чорний перець у соусах, супах, заливних стравах, при квашенні та маринуванні овочів, у хлібобулочних і кондитерських виробах.

Чорнушка фото
http://s9.uploads.ru/t/amb4R.png

Вирощують чорнушку на добре освітлених ділянках із структурними грунтами після угноєних просапних попередників. Насіння висівають у квітні. Сіють з міжряддями 10 см. Норма висіву становить 3—5 г/м 2, глибина загортання — 2—3 см. З появою сходів ділянку розпушують граблями поперек рядків. Рослини залишають у рядку на відстані 10 см одна від одної. Вирвані рослини використовують на зелень. Міжряддя розпушують до змикання рядків, рослини поливають в разі потреби нормою 5 л/м 2.

Зелень збирають у травні до цвітіння . Рослини виривають і споживають негайно. Насіння збирають у серпні — вересні при побурінні всіх коробочок і пожовтінні листків та стебел. Зрізані рослини висушують і обмолочують. Урожайність зелені становить 1—3, насіння — 0,1 кг/м 2.

Хрiн.

Отредактировано gogencon (Сб 06:59)