ДУБ . МОДРИНА . СОСНА . ЯЛИНА . ЯЛИЦЯ. КЕДР. ТИС . Гінкго. ТОПОЛЯ. ОСИКА . ВІЛЬХА. ВЕРБА . БУК . КЛЕН ГРАБ. ГРУША . КАШТАН. БАРХАТ АМУРСЬКИЙ . АКАЦІЯ БІЛА. СОФОРА. ГЛЕДИЧІЯ. ГОРІХ ЧОРНИЙ. ГОРІХ ВОЛОСЬКИЙ. БУЗИНА. КАЛИНА. ТЕРЕН. ЛIЩИНА . АЙВА. БАРБАРИС. ІРГА. МАЛИНА. БУЗОК. ГЛІД. КИЗИЛ. ШИПШИНА. ЛИМОННИК КИТАЙСЬКИЙ. СМОРОДИНА. ГОРОБИНА ЧОРНОПЛІДНА . ВИШНЯ. ЧЕРЕМХА. ОБЛІПИХА. ЯСЕН. ШОВКОВИЦЯ. ЯЛОВЕЦЬ. ЧЕРЕШНЯ. ЯБЛУНЯ. ГОРОБИНА. ЛИПА.
КАШТАН

На планеті є два види дерев з такою назвою, проте вони належать навіть до різних родин. Рід, що називається каштан кінський (лжекаштан, гіркокаштан), об’єднує 25 видів деревних порід, зростаючих у Північній півкулі. Всі вони належать до родини кінськокаштанових. Рід власне каштана з родини букових складається з 14 видів. Ростуть вони у Європі, Азії і Північній Америці. Серед представників цього роду є дерева-гіганти, як наприклад, каштан благородний (європейський, їстічний, або посівний). Висота його досягає ЗО—35 і навіть 40 м, а товщина стовбура в середньому 2 м. В той же час каштан вільхолис-тий — це мініатюрний чагарник заввишки до 30 см.
http://s7.uploads.ru/t/IT8lE.png

Серед представників каштанового роду найбільше значення має каштан їстівний. Росте він у країнах Середземномор’я, а в СРСР на Кавказі і Закавказзі. Це порода гірських районів. Він підіймається у гори на висоту до 1700 м над рівнем моря, але у високогірних районах набуває чагарникової форми. Каштан їстівний швидкоростуча і теплолюбна порода. Він має величезну кореневу систему, яка міцно скріплює грунт на кам’янистих гірських схилах і- не допускає його руйнування.

На Україні цей вид каштану може рости у Криму, південних районах республіки та на Закарпатті. Каштан їстівний— одна з найцінніших плодових деревних порід нашої планети. Вона має надзвичайно велике народногосподарське значення. Кожен гектар каштанових лісів дає 180—250 кг цілющого меду. Цвіте каштан щорічно і рясно. Тривалість цвітіння 15—16 днів. У каштановому лісі бджоли збирають меду стільки ж, скільки і у липових насадженнях. Мед з квіток каштана темного кольору, трошки гіркуватий, проте має надзвичайно цінні цілющі властивості.

На Кавказі деревостани каштану благородного у віці 80—100 років дають до 900 м3 деревини з 1 га. За якістю вона не поступається перед деревиною дуба і відзначається високою декоративністю. З неї виготовляють дорогоцінні меблі, фанеру, клепку, паркет та багато інших виробів. У зеленому листі каштана містяться вітамін К, таніди/ фарбувальні та інші цінні речовини. Живе ця порода до 500 років. У Європі, зокрема в Італії і Англії, є дерева віком понад 1000 і навіть до 3000 років.'Поблизу Єтни росте каштан-гігант з окружністю стовбура у ніжній частині 64 м.

Каштани, насамперед старі дерева з величезними густими кронами і товстим вузлуватим гіллям, відзначаються високою декоративністю. У період цвітіння екзотична краса каштана захоплює буквально кожного, хто може бачити це велике диво природи. Його культивують у парках і скверах Кавказу і Закавказзя, Краснодарському і Ставропольському краях, Закарпатській області, Середній Азії та у деяких інших районах нашої країни. Найкраще росте він, якщо кількість опадів досягає 1000—1500 мм на рік, а'відносна вологість повітря понад 70 %.

Каштан їстівний порода порівняно тіньовитривала. На Кавказі він росте у лісах разом з буком і дубом, черешнею, кленом і грабом. В СРСР ліси з участю каштана благородного зростають на площі 140 тис. гектарів. Чудово поновлюється порослю від пеньків, цю здатність каштан зберігав до глибокої старості. У лісах Кавказу він погано розмножується насінням, бо плоди його майже повністю з’їдають дикі тварини.

Каштан їстівний починає плодоносити з 14—15 років і родить рясно до глибокої старості. Використання його як плодового дерева має тисячолітню історію. З давніх-давен каштан заміняв хліб, тому й назвали його хлібним деревом. Хліб з борошна розмелених плодів каштана значно смачніший і поживніший пшеничного. Плоди у каштана крупні: маса кожного плоду у найкращих сортів в середньому 80 г. Вони багаті на легкозасвоювані людським організмом білки, вуглеводи і крохмаль. Сухі плоди містять вуглеводів до 70 %, білків 5—7, олії 2—3, яблучної і лимонної кислоти до 1 %. їдять їх сирими, вареними, смаженими і печеними. У будь-якому вигляді вони приємні на смак і мають тонкий аромат. З них виготовляють різні страви, борошно, начинку для цукерок, спирт, каву, олію і цукор. У недостиглих плодах велика кількість вітаміну С.

Люди вивели велику кількість сортів каштана їстівного. На Кавказі їх вирощують у садах як плодові дерева. У Колхіді є старі каштани, які щорічно дають до 2000 кг плодів з кожного гектара. У Японії на базі каштана японського виведено понад 100 сортів з дуже цінними їстівними плодами. У Західній Європі культивується понад 500 сортів каштана їстівного, які відрізняються один від одного насамперед розмірами плодів і наявністю в них цінних речовин. На жаль, у багатьох районах земної кулі люди проводили у каштанових лісах не лише позитивну, а й негативну селекцію. Найкращі дерева вирубували для заготівлі деревини, повністю збирали і вживали у їжу найсмачніші і найкрупніші плоди під найбільш родючими деревами.

Останнім часом каштан їстівний все більше пошкоджується ендотієвим раком (ендотіоз). Через 8—10 років після появи хвороби дерево гине. Коріння каштанів вражається гниллю, яку найчастіше викликають опеньки.

Зважаючи на величезну цінність каштана їстівного рубка його у нашій країні заборонена. На Кавказі дозволяється проводити у каштанових лісах лише санітарні рубки. В окремих випадках допускаються групово-вибіркові рубки в перестиглих деревостанах з метою забезпечити тут природне поновлення каштана.

На Україні велике значення має також каштан кінський. Дикоростучих насаджень цієї породи у республіці немає, а ті каштани, що зустрічаються у нас в парках і скверах, на вулицях міст та сіл, завезені з Балкан та країн Західної Європи. Тепер це одна з найбільш поширених і улюблених деревних порід в озеленювальних насадженнях України. Кінський каштан став символом і емблемою нашої столиці. Без нього не можна уявити сьогодні Києва, Він надає місту неповторної чарівності, насамперед у травні, в період цвітіння, коли на деревах ніби загоряються великі білі свічки.

Квіти розташовані в основному у периферійній частині крони, на кінцях гілок. Складається враження, ніби кожне дерево з нижніх гілок і до самої 'вершини прикрашене величезними гірляндами. На Україні зростає цілий ряд різновидностей каштана. Вони відрізняються багатьма ознаками, насамперед кольором квітів. Є каштан з білими, рожевими або жовтуватими суцвіттями, але найбільш чарівні дерева з червоними квітками.

Незвичайною красою відзначаються каштанові алеї. Величезні і густі крони дерев, змикаючись між собою, перетворюють алеї у суцільні коридори, в яких завжди тихо, повітря чисте, а в спеку прохолодне. Тут приємно відпочивати у будь-яку пору року. Посидиш деякий час і відчуваєш, як покидає тебе втома, відновлюються сили, підіймається настрій.

Каштан кінський — могутнє дерево заввишки до 30 метрів. Правда у нас, тобто далеко за межами природного ареалу каштана, висота дерев не перевищує 12—15, рідше 20 м. Характерна ознака цієї породи — величезна куляста або округла і надзвичайно густа крона. Вчені встановили, що каштани на вулицях міст — ідеальні фільтри — очисники повітря. Листя одного дерева заввишки 10 м нейтралізує вихлопні гази автомобілів у 100 м3 забрудненого повітря. Каштан адсорбує щорічно величезну кількість хімічних сполук — відходів виробництва, які потрапляють у повітря. При утворенні 1 т абсолютно сухої речовини дерева поглинають 1,83 т вуглекислого газу і виділяють 1,32 т кисню.

Каштан при утворенні 1 м3 деревини поглинає 793 кг вуглекислоти і виділяє 572 кг кисню. Один гектар каштанового лісу дає в наших умовах приріст 7,5—12 м3, при цьому поглинає від 5,9 до 9,5 т вуглекислоти і виділяє 4,3—6,9 т кисню. Каштани на вулицях міст значно зменшують амплітуду коливань температури повітря, збільшують його вологість. Ця порода добре переносить пересадку навіть у віці 15—20 років. Отже, каштан на вулицях міст і селищ — одна з найцінніших листопадних деревних порід. До речі, в озеленювальні насадження України інтродукова-но 13 видів каштана кінського. Всі вони відносно швидкорослі породи і ростуть на порівняно родючих грунтах.

Плодоносить каштан майже щорічно і рясно. Плоди його крупні, діаметром 3—4 см, блискучі, темно-коричневі, знаходяться в округлих зелених коробочках з шипами. Достигають у вересні — жовтні. Коробочка розкривається ще на дереві або тріскається при падінні плоду на землю. Плоди каштана — улюблена їжа багатьох диких тварин,насамперед свиней. Для весняного посіву їх зберігають у траншеях або підвалах.

Велику цінність має і деревина каштана. Вона у нього красива, жовтувато-білого кольору, легка, добре обробляється і широко використовується для найрізноманітніших потреб. Одна із назв цієї породи «гіркокаштан» свідчить, що плоди його неїстівні, проте вони містять значну кількість речовин, які застосовуються для лікування різних хвороб. Це, наприклад, сапонін, глікозиди, рутин, різні вітаміни, дубильні речовини, білок, жирна олія, глюкоза, крохмаль тощо.

Після спеціальної обробки плоди каштана можна використовувати у кулінарному і кондитерському виробництві. Є рецепти приготування каштанової кави, надзвичайно корисної при розладах шлунка. Плоди каштана, покладені у шафу, відлякують міль. У всіх частинах каштана кінського, насамперед у квітах, містяться надзвичайно цінні цілющі речовини: сапонін, есцин, ескулін, фраксин, флавоноїди, каратиноїди, рутин, вітаміни В, С, К, Е, кверцетин, пектинові, дубильні та інші речовини.

Завдяки цілющим властивостям препарати каштана кінського широко використовуються у народній та науковій медицині багатьох країн світу. Сік з свіжих квітів вживають при варикозному розширенні вен і геморої. Препарати з плодів каштана зміцнюють стінки капілярів і вен, запобігають утворенню тромбів у кровоносних судинах і сприяють їх розсисанню. Разом з тим сапоніни, що містяться в них, знижують кров’яний тиск. Препаратами з каштана лікують тромбофлебіт і трофічні виразки гомілки на грунті варикозного розширення вен, а також ішіас, атеросклероз, радикуліт та цілий ряд інших хвороб. Великою ефективністю користується препарат з плодів каштана «Ескузан». Це витяжка, що містить сапонін, есцин і флавонол, а також вітамін Вь Його можна приготувати з темно-коричневої кірки плодів каштана, настоявши їх на горілці у пропорції 1 : 10.

Виявляється, що дуже багато цілющих речовин у корі стовбурів та гілок каштана. У ній містяться всі ті сполуки, які є у квітах. Відвар і настойка з кори мають в’яжучу, кровоспинну, протизапалювальну, знеболюючу і протисудорожну дію. їх застосовують як кровоспинний засіб, при геморої, подагрі, хронічних і запалювальних захворюваннях кишечника, при тривалих поносах, підвищеній кислотності шлункового соку, хворобах селезінки, бронхіті, нежиті з сильним запаленням слизової оболонки носа і горла, малярії та деяких інших хвороб.Каштан кінський — чудова порода, яка несе людям красу і радість. Так давайте ж більше саджати його на вулицях міст, селищ і сіл, в парках та скверах, а головне, берегти те, що вже росте в нашій республіці.

Отредактировано юля (Ср 10:45)