У нашій країні вирощується як декоративна, любителями використовується як пряно-смакова.
Рослини однорічні, з напіввитким, сильно розгалуженим соковитим стеблом. Листки соковиті, чергові, щитковидні, суцільні, на довгих витких черешках, що прикріплюються у центрі округлої пластинки, з променистим жилкуванням. Квітки соковиті, поодинокі, на довгих квітконосах, великі, неправильні, яскраво-оранжеві з довгим шпорцем, за що рослина дістала назву «капуцин». Цвіте у червні — серпні. Плід — тринасінна коробочка. Насіння достигає в серпні — вересні. Рослина тепло- і світлолюбна, вимоглива до зволоження грунту. Насіння проростає при температурі 10—12 °С через 7—8 днів. Молоді рослини гинуть вже при температурі 0 °С. За сприятливих умов розвивається швидко.
Свіжі молоді листки містять найбільше вітаміну С порівняно з усіма листковими овочевими культурами. Є в них також ефірна олія, гіркі, смолисті та дубильні речовини, глюкозиди, фітонциди й антибіотична, хоч і нестійка, речовина. Корисна красоля при інфекційних запаленнях сечостатевих органів змішаної інфекції, бронхітах з густим секретом, грипі. Діє як високоефективний антибіотик лише у свіжому вигляді. Корисний свіжий сік при захворюванні нирок і при випадінні волосся.
Використовують у красолі свіжі сирі листки, пуп’янки квіток, недостиглі коробочки. Продукція має приємний, солодкувато-пряний, гоструватий, пекучий пікантний присмак та тонкий аромат. Листки додають до салатів, з квіток готують супи та салати, які за смаком близькі до каперсів. Подають красолю на гарнір до телятини, птиці, кроля. Зелене насіння використовують як пряність у маринадах (для огірків, помідорів, патисонів, брюссельської капусти, кольрабі).
Вирощують красолю на структурних грунтах добре освітлених ділянок, підготовлених, як і під інші зеленні культури. Сіють у травні за схемою 10X10 см. Норма висіву становить 3 г/м 2, глибина загортання —4—5 см. У перші 10—15 днів проводять 1—2 розпушування та полив за потребою. Рослини швидко змикаються і їх збирають, вириваючи через одну у розетковій стадії або зриваючи поступово листки, пуп’янки, недостигле насіння. Всі види продукції споживають негайно. Урожайність зеленої маси в цілому становить 3 кг/м 2.
Отредактировано gogencon (Сб 06:48)