Коренеплідні рослини утворюють підземні запасаючі органи, в яких нагромаджується багато поживних речовин, що мають підвищену харчову цінність. До них умовно можна віднести й рослини, що утворюють не справжні коренеплоди, а кореневище або бульби. Це дво- або багаторічні культури, що рано відростають і можуть давати ранню салатну зелень таких самих високих харчових якостей, як і підземні продуктивні органи. Крім того, рослини придатні для ви-гонки без доступу світла у теплих приміщеннях. Вони морозо- й посухостійкі, добре перезимовують. їх можна вирощувати вегетативним способом. До умов вирощування не вимогливі. Продуктивні органи придатні для тривалого зберігання у сховищах. Основними у хімічному складі культур є вуглеводи — крохмаль, цукор, що забезпечують високу калорійність. Особливого харчового і дієтичного значення надає цим культурам високий вміст інуліну, який легко засвоюється та забезпечує лікувальні властивості білка, мінеральних солей, жиру, вітамінів. Вони також мають лікувальні властивості, оскільки містять глюкозиди, смоли, слизи, таніни, ефірні олії.
Всі рослини цієї групи походять з однієї систематичної одиниці — родини айстрових (Aesteraceae): скорцонера (Scorzonera hispanica), вівсяний корінь (Tragopogon porrifoiium), лопух (Arctium lappa), топінамбур (Helianthus tuberosus).
Отредактировано gogencon (Сб 07:24)