ОЖИНА

На промислових плантаціях вирощують сорти ожини без шипів. На присадибних ділянках і в колективних садах можна вирощувати 2—3 сорти з шипами. Це залежить від особистих смаків власників садів, звичайно, з урахуванням урожайності сорту, якості плодів, стійкості до умов вирощування, збудників захворювань та шкідників.

Вільсон. Створений у США. Рослини помірнорослі, морозостійкі. Пагони прямостоячі, середньовисокі, з шипами, винно-коричневі. Ягоди середньо-крупні, солодко-кислі на смак, ароматні. Придатні для заморожування і переробки. Урожайність висока.

Бойсен. Одержаний у США. Цей сорт відомий у всіх країнах, де вирощується ожина, як найбільш крупноплідний і неперевершений до цього часу за якістю ягід.Рослини помірнорослі і сильнорослі. Пагони стеляться по землі, довгі, середньо-товсті, густо вкриті товстими і довгими шипами

Сорт вимогливий до грунту, сприятливий до антракному і вірусних захворювань, але стійкий проти пурпурної плямистості. Витримує зниження температури до 17— 18° нижче нуля.

Ягоди великі, видовжено-циліндричні, червоні, придатні для споживання у свіжому вигляді, а також для переробки і заморожування.