ВИРОЩУВАННЯ ФУНДУКА

Фундук — цінна плодова культура. В його плодах міститься 63—72 % жирів, 15—23 % білків, 6—10 % вуглеводів, багато вітамінів, мікроелементів. Ядро використовується в кондитерській та харчовій промисловості. Пилок суцвіть фундука — перший весняний корм для бджіл.

Це — багаторічний чагарник. Рослини однодомні, запилюються вітром, квітки роздільно-статеві. В межах одного сорту чоловічі та жіночі квітки зацвітають неодночасно. Тому щоб одержувати щорічно гарантований врожай, у його посадках треба мати 2—6 взаємозапилюваних сортів. Морозо- і зимостійкість фундука порівняно високі.

Фундук розмножується вертикальними, горизонтальними і дугоподібними відсадками, зеленими живцями, діленням куща, щепленням. Можна використовувати кореневу порость за умов належного догляду.

Порівняно з іншими плодовими породами фундук не вибагливий до грунту, однак високий врожай можна одержати лише на грунтах достатньо родючих і забезпечених вологою. Не росте він на сухих піщаних заболочених та засолених грунтах. Добре росте на схилах різних експозицій, за винятком сухих південної експозиції. На присадибній ділянці фундук слід садити біля межі, на задвірках та інших неугіддях.

Кращий строк садіння фундука — осінь, за місяць до замерзання грунту. Можна садити і ранньою весною.

Перед садінням видаляють пошкоджені корінці, вирізуючи їх до здорової тканини. Ями копають таких розмірів, щоб в них вільно розмістились корені. Техніка садіння така сама, як і в інших плодових культур. Після садіння поливають 2—3 відрами води на рослину, вкорочують саджанець на висоті 15—20 см від поверхні грунту.

При висаджуванні фундука в колективних садах треба поєднувати сортимент із сусідніми ділянками або висаджу-иати в одному кущі 2—3 рослини взаємозапилюваних сортів.

Грунт повинен бути розпушений і чистий від бур’янів. Оскільки коренева система фундука розміщена у верхньому шарі грунту, розпушують його на глибину 6—8 см, краще вилчастою лопатою.

Для одержання ранніх, високих і регулярних урожаїв велике значення має обрізування та формування кущів фундука за рахунок паросткових пагонів.

З метою формування майбутнього куща, починаючи :і осени другого року після садіння, відбирають 8—10, але не більше 12, добре розвинутих, далеко розміщених один від одного паростевих пагонів. Формують кущ протягом двох-трьох років, до чотири-п’ятирічного віку. Починаючи :і третього року, видаляють зайві і невдало розміщені пагони. Доцільно залишати на кущах по 2—3 запасних пагони, які можна вирізати пізніше, якщо вони виявляються непотрібними.

Наступне обрізування полягає в систематичному видаленні парості, що з’являється, та сухих поламаних гілок па стовбурах. Вкорочувати однорічний приріст категорично забороняється, оскільки це може значно зменшити продуктивність куща.