ВИРОЩУВАННЯ ВИНОГРАДУ
Виноград є однією з найулюбленіших культурних рослин, що культивується людиною з доісторичних часів. Плоди і продукти його переробки мають цінні лікувальні, смакові та харчові якості. В ягодах винограду при повному їх достиганні міститься 65—80 % води, до 30 % цукрів (глюкози, фруктози), 0,5—1,4 % органічних кислот, 0,15—0,9 % білкових речовин, 0,3—1,0 % пектинів, 0,3—0,5 % мінеральних речовин, вітаміни Аі, В і, В2, С, Р та ін.
Мал. 60. Квітки винограду: а — двостатеві; б — функціонально-маточкові з нежиттєздатним пилком
У пору плодоношення виноград вступає на 2—3-й рік після садіння і плодоносить 50—75 років. Культивуючи 15—20 кущів, можна щорічно одержувати 100—200 кг ягід і забезпечити потреби середньої сім’ї.
Виноград — багаторічна ліаноподібна рослина. Його вегетативні органи — коріння, стебло і листя, генеративні — суцвіття, квітки, грона, ягоди й насіння. Коріння винограду добре розвинуте. На сухих кам’янистих, хрящуватих грунтах проникає на глибину 3 і більше метрів, а на чорноземних і каштанових основна маса коренів розміщена на глибині 30—60 см. Коріння утримує виноградну лозу в грунті, вбирає з нього воду й мінеральні солі. Стебло винограду довге й тонке, з роками воно потовщується. Залежно від способу вирощування із стебла штучно формують штамби різної висоти, багаторічні рукави, кордони, на яких розміщуються минулорічні пагони, а на решті пагони поточного року, що плодоносять. Багаторічна деревина має велике значення для росту й плодоношення, бо в ній нагромаджуються поживні речовини. Листки прості, великі, 3—5 лопатеві.
Квітки правильні, дрібні, зелені, здебільшого двостатеві (мал. 60). Деякі сорти (Чауш, Мадлен Анжевін, Російський конкорд, Вільдер) мають функціонально маточкові квітки. Такі сорти культивують обов’язково з сортами-запилювачами. Квітки зібрані у складні китиці. Плід — м’ясиста соковита ягода з 1—4 насінинами. Ягоди зібрані в грона.
Розмножується виноград насінням (при селекції) і ве гетативно — чубуками, відводками та щепленням.
У річному циклі розвитку винограду виділяють два періоди: період спокою і період вегетації. Останній-умовно поділяється на 6 фаз: сокорух, або «плач»,розпускання бруньок і ріст пагонів, цвітіння, ріст ягід, достигання ягід, дозрівання пагонів і листопад.
Сокорух починається, коли температура грунту на глибині 30—60 см становить 7—8 °С, розпускання бруньок — мри середньодобовій температурі повітря 10 °С. Температура 25—30 °С найбільш сприятлива для росту пагонів і цвітіння винограду. Найкраще виноград достигає при температурі 28—32 °С. Температура повітря понад 40 °С шкідлива для винограду, вона призводить до опіків листя та ягід.
Узимку бруньки більшості європейських сортів винограду витримують температуру мінус 18—20 °С, пагони мінус 22°, коріння мінус 5—7 °С.
Вибір місця під виноградник. Культура ця потребує багато сонця й тепла. Тому під неї слід відводити південну, відкриту сонячним променям і закриту з півночі частину садової ділянки або садиби. Сприятливі для вирощування винограду також сонячні місця біля будинків, парканів, огорож, альтанок. У таких місцях сума температур порівняно з рівнинними ділянками на 200—300 °С більше, що дає змогу вирощувати високоякісні, більш теплолюбні сорти винограду.
При виборі ділянки під виноград слід враховувати також і якість грунту. Завдяки розвинутій кореневій системі виноград може рости й плодоносити на бідних грунтах — піщаних, галькових, щебенюватих, але кращі врожаї на легких за механічним складом і на структурних грунтах (темно-каштанових, чорноземах), сформованих на досить проникних породах.
Непридатні для винограду заболочені та дуже засолені землі, замкнуті котловани, низинні грунти з великим вмістом вапна.
Підготовка грунту. На ділянці, відведеній під виноград, вирівнюють поверхню, знищують багаторічні бур’яни, проводять глибокий передпосадковий обробіток грунту для створення кращих умов розвитку й живлення коренів винограду в глибших шарах грунту, де вони менше піддаються згубному впливу морозів і посухи. Для садіння готують окремі ями діаметром 70—80 см і глибиною 60—70 см або копають траншеї завширшки 70—80 см і такої ж глибини. На бідних грунтах глибину ям і траншей збільшують до 1 м.
У кожну яму або на 1 погонний метр траншеї вносять 10—12 кг перегною чи торфокомпосту, по 100 г фосфорних і калійних мінеральних добрив, перемішуючи їх з верхнім шаром грунту. На ділянках з бідними грунтами ями і траншеї засипають завезеним родючим грунтом, перемішуючи його з органічними й мінеральними добривами. Якщо немає перегною чи компосту, нижній шар внесеного грунту в ямі поливають розчином курячого посліду (500 г на 10 л води).
Для весняного садіння винограду ями і траншеї готують восени, засипаючи їх лише на 2/3 глибини для кращого вбирання вологи взимку і прогрівання навесні.
Важкі грунти можна поліпшити, додаючи до них пісок, до легких грунтів перед засипанням ям додають глину, торф’яний мул.
Добір сортів. Для вирощування винограду на присадибних ділянках бажано підбирати сорти з різними строками достигання ягід, що дає можливість споживати свіжий виноград протягом тривалого часу. Залежно від строку дозрівання ягід сорти винограду поділяються на дуже ранні, ранні, середні, пізні й дуже пізні. їх добирають, враховуючи кліматичні умови.
На півдні сортимент може бути досить широким, а у північних районах краще садити лише ранні сорти винограду.
Існує багато сортів винограду давнього походження, які широко культивуються як у виробничих насадженнях, так і виноградарями-аматорами. Біологічні таТосподар-ські властивості цих сортів добре відомі. Зокрема, це такі столові сорти винограду дуже раннього строку достигання, як — Перлина Саба, Іршаї Олівер, Мадлен Анжевін; раннього строку достигання — Королева виноградників, Ма-тяш Янош, Чауш, Шасла біла, рожева та мускатна; середнього строку достигання — Красуня Цегледа, Мускат гамбурзький, Сенсо, Тавриз; пізнього строку достигання— Агадаї, Карабурну, Молдавський чорний, Альфонс Лавалле, Німранг.
За останні роки селекціонери створили багато цінних сортів винограду, перспективних для вирощування на присадибних ділянках. Деякі з них мають підвищену стійкість до грибкових захворювань і низьких температур Наводимо коротку характеристику окремих з них.
Отредактировано юля (2014-08-21 23:48:31)