БУЗИНА ЧОРНА

Кисіль. 75 г сушених ягід залити 0,5 л окропу і варити 10—15 хвилин. Відвар злити, ягоди розім’яти, долити 0,5 л води і варити ще 5—10 хвилин. Обидва відвари змішати, додати 120 г цукру, 1 г лимонної кислоти, 45 г розведеного у воді крохмалю і варити до готовності. М’язгу, ика залишилася, використовують для виготовлення пастили і компотів.

Компот із чорної бузини з яблуками. 150 г сушених яблук варити в 1 л води 10—15 хвилин. Потім додати 50 г сушених ягід бузини, довести до кипіння, всипати 100 г цукру, додати 1 г лимонної кислоти і варити до готовності.

Напій довгожителів. І столову ложку сушеної бузини підварюють у 0,5 л води, проціджують. У гарячий відвар додають 2 столові ложки меду. Подають у гарячому стані.

Напій із чорної бузини. 2 столові ложки сушених ягід чорної бузини залити 4 склянками води і довести до кипіння. Додати 2 столові ложки цукру, розмішати, процідити і охолодити.

Напій «Літо». Рівні кількості сушених ягід бузини і шипшини, а також листя суниці і чорної смородини іалити окропом, настояти протягом 5 хвилин, розлити у чашки, додати цукор і вершки за смаком. Вживати напій можна як’у гарячому, так і у холодному стані.

Сік. 1 кг ягід промити у воді, залити окропом на 5 хвилин, відкинути на друшляк, роздавити пестиком, віджати сік. додати до нього 400 г цукру, довести до кипіння, розлити у пляшки, закупорити і зберігати у прохолодному місці.

Сироп. 1 кг ягід промити, ошпарити окропом, відкинути на друшляк, залити 2 склянками води і кип’ятити 15—20 хвилин. Віджати сік, додати до нього 1 кг цукру, довести до кипіння і розлити в пляшки, закупорити пробками і зберігати в холодному місці.

Морс. До 1 л соку з чорної бузини додати 1 л води і 200 г цукру, змішати, довести до кипіння, охолодити і витримати 2 дні.

Газований напій. У склянки налити сироп з чорної бузини до половини ємкості, долити склянку мінеральної води (Боржомі) і відразу ж подати на стіл.

Пюре. Розтерти 1 кг ягід, додати 500 г цукру, довести до кипіння, розкласти в ошпарені скляні банки, пастеризувати 15 хвилин. Банки закрити кришками і зберігати нд холоді.

Джем. Промити 1 кг ягід, пропустити через м’ясорубку, додати 1 кг цукру, 1—2 склянки води і варити до готовності.

Желе. 1 столову ложку сиропу з чорної бузини розбавити в 1 склянці води, додати 1 л розмоченого у воді желатину і кип’ятити 10—15 хвилин. Потім процідити, розлити у вазочки і охолодити. Подати зі збитими вершками.

Пастила. 1 кг віджимок із ягід перемішати з 600 г цукру і варити 15 хвилин. Розлити шаром 1 —1,5 см на листі і висушити на повітрі або в духовці при слабкому нагріванні.