ГЛІД

Сік. 1 кг промитих плодів варя'ть у невеликій кількості води на слабкому вогні — 1—2 години, затим протирають крізь сито. В одержане пюре додають 50 г цукру, 1 л води, доводять до кипіння, потім охолоджують.

Напій із глоду з суслом. Беруть 4 столові ложки пюре з глоду, стільки ж ложок концентрату квасу промислового виготовлення, 4 чайні ложки меду, 4 склянки холодної кип’яченої води і змішують усі ці компоненти. Напій подають у келихах з кубиками льоду.

Напій із глоду з вівсяним відваром. 1 кг промитих плодів тушкують у духовці у 0,5 л води, протирають крізь сито, додають 100 г цукру і відвар з вівсяних пластівців. Останній одержують так: 300 г пластівців заливають 2,5 л води, настоюють 9—12 годин, потім доводять до кипіння. Одержаний відвар зливають, охолоджують і використовують для приготування напою.

Джем із глоду з солодом. 1 кг промитих плодів варять в 0,5 л води і протирають крізь сито. В одержане пюре додають 500 г цукру, 0,5 л води, 500 г солоду, перемішують і варять на слабкому вогні до потрібної густоти для джему.

Джем із глоду і яблук. 1 кг плодів протирають крізі» сито і тушкують у 0,5 л води на слабкому вогні. Одержане пюре змішують з 1 кг яблучного пюре, заливають 0,5 л води, додають 500 г цукру, перемішують і варять на слабкому вогні до одержання потрібної густоти для джему.

Пюре із глоду. 1 кг зібраних плодів заливають на добу для достигання, старанно миють, кладуть у каструлю, додають І—2 склянки води і варять до розварювання. Потім плоди протирають крізь с^то. Одержану гарячу масу розфасовують у стерилізовані банки. Зберігають у прохолодному місці.

Повидло. До 1 кг пюре із глоду додають 500 г цукру І одну склянку води, варять до потрібної густоти (залишається слід від ложки). Гарячу масу розфасовують у стерилізовані скляні банки, закривають кришками і зберігають у прохолодному місці.

Пастила. До І кг пюре із глоду додають 200 г цукру, перемішують, розкладають шаром в 1 см на дерев’яний лоток і сушать поступово в духовці.

Цукерки із глоду. До 1 кг пюре із глоду додають 400 г цукру і 100 г крохмалю, ретельно перемішують, розкладають шаром 1—2 см на дерев’яному лотку, нарізують у вигляді прямокутників або ромбиків, пересипають 50 г цукрової пудри, після чого залишають на повітрі для підсушування. Готові цукерки складаюь у скляні банки, іакривають кришками і зберігають у сухому місці.

Начинка для пиріжків із глоду і яблук. 500 г пюре із глоду і 200 г очищених і дрібно нарізаних яблук варять 5—10 хвилин, додають 50 г цукру, перемішують і використовують як начинку для пиріжків.