ЧОРНИЦЯ
Морс. Ягоди перебирають, миють і віджимають сік, переливають його у скляну банку, накривають кришкою і ставлять у прохолодне місце. Віджимки з ягід заливають 1 л гарячої води, кип’ятять 10—12 хвилин, потім проці- і джують. Відвар змішують з раніше одержаним соком і додають 0,5 склянки цукру.
Морс з медом. У посуд кладуть 4 яєчних жовтки, додають мед і, безперервно помішуючи, поступово вливають 3 склянки гарячого чорничного морсу. Подають напій у гарячому стані.
Кисіль. Із 100 г митих ягід віджимають сік. Віджимки заливають 4 склянками води, кип’ятять 10—12 хвилин. Відвар проціджують, додають до нього 100 г цукру і кип’ятять. Під час кипіння додають, розмішуючи, розведений крохмаль, знову доводять до кипіння ї знімають з вогню. У готовий кисіль вливають віджатий сік. Подають в охолодженому стані.
Компот. 100 г цукру розчиняють у 3 склянках води, доводять до кипіння, всипають 3 склянки свіжих ягід і знову кип’ятять 10—12 хвилин. Подають в охолодженому стані.
Чорниця з молоком. До склянки холодного молока додають 10 г цукру і півсклянки свіжих ягід, перемішують і в такому стані споживають.
Кисіль із сушеної чорниці. 20 г сушених ягід заливають 4 склянками води і варять до розм’якшення. Розминають ложкою і протирають крізь сито. До відвару додають 80 г цукру, 40 г розведеного крохмалю, доводять до кипіння і знімають з вогню. Подають в охолодженому стані.
Крем. До 500 г промитих ягід додають трохи води, 100 г цукру, цедру з половини лимона і доводять суміш до кипіння. Потім охолоджують, додають з половини лимона сік,3 жовтки і 20 г розчиненого желатину. Останній попередньо замочують у 3/4 склянки холодної кип’яченої води на 1 —1,5 години. Всю суміш знову нагрівають.
Підготовлений крем розливають у вазочки. Коли він захолоне,,його прикрашають білками, збитими з цукровою пудрою.
Напій «Лісова бувальщина». Із 4 склянок добре вимитих ягід віджимають сік соковіджимом, виливають його у посуд, додають одну склянку холодних вершків або 2 склянки холодного молока, 0,5 склянки цукрової пудри і перемішують. Подають напій охолодженим.
Напій гарячий з чорниці. У достатньо прогрітий чайник наливають 1 склянку чорничного соку, додають 8 столових ложок ванільного сиропу і 2—3 склянки окропу. Одержану суміш добре перемішують. Подають напій у гарячому стані.
Напій чорничний з вершками. 2 склянки перебраних і добре промитих ягід насипають у каструлю, заливають 4,5 склянками гарячої води, закривають кришкою, ставлять на вогонь і варять 20—ЗО Хвилин. Одержаний відвар проціджують. Беруть 0,6 склянки відвару, охолоджують і розчиняють у ньому 2 чайні ложки картопляного крохмалю. До відвару, що залишився, додають 2 столові ложки цукру, розведений крохмаль, знову ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Перед тим, як подавати на стіл, у келихи з напоєм зверху вливають збиті вершки (100 г). Напій подають холодним.
Молочно-чорничний напій. У 0,75 л охолодженого кип’яченого молока вливають 0,25 л чорничного соку, додають за смаком цукор і добре охолоджують. Одержують смачний охолоджений напій.
Коктейль. У фужери кладуть 200 г консервованих фруктів асорті і 200 г морозива, потім вливають 8 чайних ложок малинового сиропу і 8 столових ложок чорничного морсу.
Чорничний напій з сиром. У міксер всипають 200 г натертого сиру, додають 2 склянки холодного пастеризованого молока, 8 столових ложок чорничного соку і збивають протягом 1 хвилини. Подають напій охолодженим.
Чорниця по-шведськи. 50 г цукру змішують з 200 г тертих і 50 г молотих сухарів і злегка обжарюють на вершковому маргарині (50 г), безперервно помішуючи. Підготовлені ягоди чорниці (500 г) засипають 50 г цукру, додають трохи води і проварюють. Ягоди і сухарі по черзі кладуть у салатницю або вазу і ставлять на холод. Сік, віджатий з половини лимона, змішують з цукровою пудрою і одержану масу виливають в охолоджене блюдо. Зверху посипають рубленим мигдалем або горіхами.