ЗБЕРІГАННЯ ПЛОДІВ
Пізньоосінні і зимові сорти яблук і груш у наших умовах можна зберігати тривалий час. Кісточкові плоди та ягоди не витримують такого строку,тому їх відразу після збору або споживають у свіжому вигляді, або консервують.

Для тривалого зберігання відбирають першосортні за зовнішнім виглядом плоди без механічних пошкоджень,з гладенькою поверхнею і наявністю плодоніжок.

У процесі зберігання в плодах проходять фізіолого-біохімічні процеси, завдяки яким досягається споживча стиглість. Якість плодів, залишених на зберігання, в значній мірі залежить від інтенсивності випаровування води живими клітинами, від швидкості розкладу органічних речовин на більш прості сполуки. Крохмал розпадається на цукор, складні цукри — на більш прості, пектин — на пектинову кислоту і метиловий ефір.

Як результат розкладу пектинових речовин, тканини плоду стають рихлими, консистенція м’якуша стає борошнистою. Значно знижується вміст органічних кислот та вітаміну С. При випаровуванні води в плодах процес розпаду органічних речовин посилюється, така стійкість плодів до збудників хвороб знижується, погіршується їх лежкість.

Багато небажаних швидких змін, що проходять в плодах, можна уникнути дотриманням умов зберігання, відповідної для кожної породи і сорту температури та вологості повітря, а також знімання плодів у оптимальні строки Відомо, що рано зірвані плоди втрачають у масі, смакові і лежкості. Запізнились зі збором — більшість плодів опаде на землю, а ті, що залишились на дереві, перестигнуть. Смак посередній, а зберігати навіть короткий час їх не можна. Щоб вчасно зняти врожай, слід стежити за забарвленням плодів і насіння в середині, смаком. Коли наступає знімальна стиглість, їх відразу зривають.

Якщо збір плодів співпав з хмарною погодою, якщо на деревах роса або краплі дощу, що недавно пройшов, плоди вологі і при закладанні на зберігання такими швидко псуються. В цьому випадку перед закладанням їх просушують на протязі під навісом.

Якість і тривалість зберігання пізньоосінніх і зимових сортів яблук та груш також залежать від підготовки сховищ до зберігання плодів. Примітивні овочесховища спочатку очищають від пилу, сміття, закривають дірки, через які у сховище можуть проникнути гризуни, дезинфікують сіркою — 10—20 г на 1 куб. м приміщення. Сірку спалюють на металевих листах в закритому приміщенні Через деякий час після обкурювання його провітрюють.

Добре зберігаються плоди, коли перед закладанням їх на зберігання у сховищі спалюють жмут сіна. Доки воно горить, треба тримати двері щільно закритими плівкою або іншими матеріалами, які не пропускають диму Після такої підготовки у сховища завантажують плоди.

У підвалах рекомендується зберігати плоди у ящиках, вкладених у штабелі по кілька штук один над одним. Ящики слід обгорнути з усіх боків поліетиленовою плівкою. Цей прийом послаблює транспірацію плодів, а також сприяє більш тривалому зберіганню, так як під плівкою накопичується вуглекислий газ («дихають» плоди), який затримує процес достигання. Плівка також перешкоджає вбиранню плодами запахів від інших продуктів, що зберігаються у цьому ж підвалі.

При зберіганні в одному відсіку підвалу плодів ранньостиглих і пізньостиглих сортів, останні також швидко Достигають. Це пояснюється тим, що стиглі плоди виділяють значну кількість різних газів, серед яких переважає етилен, який прискорює достигання інших плодів. Зважаючи на це, якщо хочете довше зберегти плоди зимових сортів, треба їх розміщувати окремо.

Під час зберігання не слід перебирати плоди для видалення зіпсованих, тому що пошкоджуються інші, переносяться спори патогенних грибків з хворих плодів на здорові.

У приміщеннях, призначених для зберігання плодів, температура повинна бути в межах 0—4 °С, а вологість повітря становити 85—92 %. Низька температура перешкоджає швидкому достиганню плодів. Висока вологість повітря значно зменшує транспірацію. Але й надмірна вологість є шкідливою, тому якщо вона більша 92 %, приміщення провітрюють.

Температуру у сховищах контролюють за допомогою термометра, а вологість повітря перевіряють гігрометром. Якщо вологість недостатня, ставлять миску або відро з водою.

Коли температура повітря на вулиці ще відносно висока, в перші тижні зберігання плодів сховища та підвали часто провітрюють. На випадок низьких температур взимку стіни сховищ утеплюють ізоляційним матеріалом.

Тривалість зберігання яблук можна продовжити, якщо помістити їх в поліетиленові пакети місткістю 1,5—2 кг і герметично закрити. В таких пакетах не рекомендується зберігати плоди Антонівки звичайної. Сприяє збереженню плодів обгортання кожного з них в промаслений вазеліном папір.